(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
O presente estudo presenta o papel da Educación Ambiental ( EA) do Proxecto Coral-Sol para o control de dúas especies exóticas invasoras de cnidários, coñecidos como coral-sol ( Tubastraea tagusensis e Tubastraea coccinea), en Angra dos Reis (Río de Xaneiro, Brasil). O obxectivo foi identificar as formas de participación dos moradores de Illa Grande (Angra dos Reis), local máis afectado por coral-sol no Brasil, no control do invasor e avaliar as estratexias de EA para a formación de axentes multiplicadores sobre a temática de bioinvasão mariña. O estudo foi desenvolvido a través de Pescuda Qualitativa, con moradores de 12 poboados da Illa Grande e con educadores. De set/ 2010 a mar/2013 foron realizados contactos con 724 moradores, 127 entrevistas gravadas e nove reunións comunitarias. En total foron identificadas 10 formas de participación potencial dos moradores. De jul/2011 a nov/2012 foron realizados 15 cursos de cualificación para 103 educadores. Os cursos posibilitaron ampliar o coñecemento dos educadores e xerar propostas de actividades para sala de clase sobre a temática presentada. Así, a EA permitiu o empoderamento dos actores sociais envolvidos, incentivando a participación nas tomas de decisión e contribuíndo para a conservación dos ambientes mariños e melloría da calidade de vida local.