(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este relato discute as accións da Asociación San Borjense de Protección ao Ambiente Natural, fundada en 1987 en San Borja/RS/Brasil, que xurdiu diante da degradación ambiental provocada pola “Revolución Verde” nas décadas de 60 e 70. A entidade actuou na elaboración de leis e planos ambientais no municipio, na implantación da Reserva Biolóxica Estadual de San Donato, en representacións xunto ao Ministerio Público para estancar accións de impacto ambiental e sistematizou o Proxecto Sementar, cuxas accións foron: Educación ambiental, implantación dun horto forestal e dun viveiro de mudas nativas. As actividades de educación ambiental consistiron en talleres-palestras no propio viveiro de mudas con estudantes- multiplicadores, a través da produción de mudas nativas, utilización de materia orgánica para obtención de húmus e conservación da biodiversidade. No viveiro de mudas foron producidas especies como pitangueira, canela- guaicá e ipê- roxo. O horto forestal caracterízase como corredor ecolóxico, onde foi feito enriquecemento con especies forestais nativas. Máis de mil mozos participaron dos talleres-palestras; a distribución de mudas nativas para arborização superou cinco mil exemplares; e o horto forestal conta cunha biodiversidade superior ao período anterior da adquisición da área. A ASPAN tornouse unha referencia na regulamentación pública e na educación ambiental da rexión.