(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
O traballo desenvolve un estudo sobre as percepcións dos brasileiros que viven na cidade de Piracicaba, situada no interior do estado de São Paulo, en relación cos temas ambientais e o futuro da humanidade no planeta. A investigación está a realizarse a través de cuestionarios semiestructurados que se están aplicando en varios espazos urbanos con gran afluencia de persoas en Piracicaba, SP. As preguntas propostas no cuestionario buscan recompilar datos de autoavaliación sobre o estado de ánimo, a calidade de vida e a situación económica dos enquisados. A información atopada das primeiras aplicacións dos cuestionarios está a analizarse con base nas teorías do futuro ( TOFFLER, 1970; LOMBARDO, 2008; BOSTROM, 2009), percepción ( TUAN, 1980; CHAUÍ, 2000; HANNIGAN, 2009), a concepto de paradigma ( KUHN, 1970) e do movemento ambientalista ( McCORMICK, 1992; CASTELLS, 1999), polo que é posible identificar bases filosóficas e paradigmáticas relacionadas coas diferentes cosmovisións dos individuos sobre o que sucederá no futuro. Os resultados obtidos ata o momento lévannos a observar que a maioría dos enquisados presenta perspectivas negativas en relación ao futuro da humanidade no planeta. Con todo, a maioría cre que a educación pode ser a solución aos problemas socioambientales.