(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este traballo discute a planificación dunha intervención pedagóxica interdisciplinar e colectiva, envolvendo a arte e o corpo, en clases de Educación de Mozas e Adultos ( EJA) do Centro de Ensino Medio 03, situado cidade de Ceilândia no Distrito Federal. Esa intervención constitúese como obxecto para unha pescuda-acción existencial ( BARBIER, 2004) en desenvolvemento no curso de doutorado da Facultade de Educación da Universidade de Brasilia – PPGE/ UnB. Nosa proposta para unha intervención estética pedagóxica interdisciplinar orixínase na busca de respostas posíbeis para a situación problema desafío vivenciada polos profesores e estudantes traballadores da EJA: a necesidade de mellorías no ecosistema escolar diante do problema de evasión e dificultade de aprendizaxe de estudantes traballadores que estudan no período nocturno, conforme diagnóstico preliminar realizado polo grupo pescudador colectivo formado por profesores da EJA e pescudadora académica. A actitude máis importante para a pescuda é a escoita sensíbel dos pescudadores e a observación participante con anotacións no Diario de Itinerância ( BARBIER, 2002) como principal instrumento de rexistro de datos. A idea de intervención estética e pedagóxica foi acollida e elaborada polo pescudador colectivo e está en fase de realización xunto a dúas clases de estudantes-traballadores nas primeiras clases do período nocturno.