(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
A Educación Ambiental Crítica está ligada ao entendemento de que o proceso educativo tamén se constitúe como un acto político, formando a cidadanía a través da práctica social. O obxectivo deste traballo é discutir as experiencias de educación ambiental dos institutos federais brasileiros na educación secundaria e profesional na rexión norte de Brasil e os seus avances e retos na procura dunha educación ambiental crítica e transformadora. Seleccionáronse tres proxectos xa desenvolvidos con estudantes de secundaria e de diferentes cursos de formación profesional e da comunidade. Podemos afirmar que as propostas innovadoras, se por un lado enfróntanse ao desafío da súa implementación porque se atopan con modelos tradicionais de educación, por outro, representan a posibilidade de implicar a toda a comunidade académica nunha educación transformadora, xa sexa en a posta en marcha de accións específicas, ou na elaboración de programas a longo prazo como o Plan de xestión de residuos informáticos IFAP. Deste xeito, a incorporación de prácticas pedagóxicas e ambientais críticas e participativas pode ir máis alá da alusión a datas conmemorativas, posibilitando a construción dun concepto práctico de Educación Ambiental, que pode opoñerse aos conceptos tradicionais establecidos dentro da discusión teórica sobre Educación Ambiental.