(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
O estudo ten por obxectivo identificar os sentidos da escola e do traballo de catação nas narrativas dos estudantes dunha escola pública do Distrito Federal, fillos de catadores de material reciclável. Para a constitución das historias de vida e dos procesos escolares dos participantes utilizouse o método biográfico, tendo como estratexias a observación participante, o diario de campo e talleres ecobiográficas e como instrumento a ficha do perfil biográfico. A análise das narrativas foi baseada na interpretación hermenêutica. Participaron 12 estudantes, sendo 6 meniñas e 6 meniños, con media de idade de 12 anos, pertencentes ao cuarto ano do ensino fundamental. Os resultados demostraron que algúns deles manifestan a mesma crenza de pais e profesores, tendo a escola como espazo para os formaren a ser alguén na vida. Outros atribúen á escola o sentimento da formación humana. Con relación ao traballo dos pais, emerxe a dialética entre o orgullo e a dignidade, é do traballo da catação que vén o sustento da familia e o coidado ambiental, mais afrontan o sufrimento debido á discriminación. Conclúese que a escola para eses nenos ten o sentido da posibilidade de transformación da vida, mais recoñecen as limitacións decorrentes da súa realidade.