(untitled) (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Ante a crise ambiental contemporánea, a sociedade comeza a ver a necesidade de repensar a conservación dos recursos naturais. Ao longo da historia, vese que as poboacións tradicionais teñen un sistema de relacións co medio natural máis ecolóxico que as adoptadas na actualidade. Necesitamos animar á comunidade académica a adoptar unha mirada diferente sobre este coñecemento, buscando unha mestura entre coñecemento popular e académico. Este artigo trata de presentar un exemplo teórico do coñecemento tradicional convertido en beneficios para a poboación e o medio ambiente. Inicialmente, intentamos contextualizar o coñecemento popular, destacando a importancia de rescatar este coñecemento no contexto da educación formal. Despois de amosar o coñecemento popular do uso das algas, concluímos cun estudo teórico sobre as características e posibilidades das aplicacións existentes destas na nosa vida diaria. Hai emprego na industria alimentaria, na agricultura, en empresas de cosméticos, en biomateriais, en tratamentos de augas residuais e augas residuais, entre outros. Debemos fomentar unha educación crítica e dialogante que promova unha conciencia planetaria. O rescate de crenzas e culturas populares pode e debe espertar curiosidade e ser un promotor do coñecemento, porque deste xeito aumentan as posibilidades de éxito na sustentabilidade dos recursos.