Tendencias de la investigación académica sobre currículo, educación ambiental y políticas públicas: el estado del arte en disertaciones y tesis de posgrado en universidades brasileñas, 2010 a 2014 (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
O comezo do século XXI, en Brasil e noutros países, está marcado por unha importante investigación coñecida como o "estado da arte". Este tipo de investigación defínese polo carácter bibliográfico, traendo o reto de cartografiar certas producións académicas, procedentes de diferentes campos de coñecemento, intentando aclarar que aspectos e dimensións se destacaron e privilexiaron en épocas e lugares diferentes. Con isto, neste artigo levo a cabo unha enquisa diagnóstica de teses e disertacións producidas en cursos de posgrao brasileiros, no período comprendido entre 2010 e 2014, que abordan os conceptos, metodoloxías e prácticas da Educación Ambiental, que inclúen cuestións relacionadas co currículo. O número total de rexistros resultantes do Banco de Tese de Capes foi de 22 enquisas, pero para este traballo empreguei só 12 que trataban directamente a relación entre o currículo, a Educación Ambiental e as políticas públicas. Analicei estas producións académicas en relación coas perspectivas teórico-epistemolóxicas, o concepto de currículo e as categorías das distintas teorías do currículo. Finalmente, a investigación pódese enmarcar na dimensión das teorías críticas do currículo e da educación ambiental crítica, tecendo contrastes sobre o currículo disciplinario e as apropiacións do control social curricular, aínda que ás veces se producen certas confusións teóricas.