A Educación Ambiental como Actividade de Xestión de Residuos Sólidos: Análise do Plan de Xestión Integrada Municipal de Campina Grande-PB (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
A xestión dos residuos sólidos converteuse, nas últimas décadas, nun tema de gran preocupación para os xestores públicos de todo o planeta. Cada vez prodúcense diferentes tipos de residuos, moitos dos cales son complexos de tratar e eliminar. Por outra banda, as accións relacionadas coa prevención, xeración, recollida, eliminación e reutilización de residuos tratáronse sectorialmente, de xeito disxunto, obstaculizando unha visión sistémica do problema e reflectidas en políticas públicas fragmentadas. En Brasil, a maioría dos municipios non teñen condicións técnicas e financeiras, e algúns teñen a vontade política de resolver o problema dos residuos sólidos. Nesta perspectiva, este artigo pretendeu analizar como a actividade de Educación Ambiental incluída no Plan Municipal de Xestión Integrada de Residuos Sólidos no concello de Campina Grande-PB pode favorecer a xestión dos residuos sólidos. Os resultados da enquisa mostran que o Plan municipal ten unha serie de actividades, estratexias, programas, proxectos e accións para a difusión da educación ambiental no municipio, que, polo tanto, poden favorecer a xestión de residuos, especialmente se se implementan de xeito efectivo. Por último, cómpre sinalar que o Plan aínda non se aplicou, só se aprobou unha versión preliminar nas audiencias públicas e, posteriormente, foi desatendida polo concello.