Educación ambiental para cidades resilientes e mudanzas climáticas: o papel da pescuda na universidade para a formación de comunidades sustentábeis no Estado do Paraná, Brasil (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
O exercicio da Educación Ambiental ( EA) e en Protección e Defensa Civil ( PDC), en conxunto co establecemento de políticas públicas é un espazo pedagóxico importante para o desenvolvemento da consciencia cidadá nos individuos e na sociedade, debe se dar en relación ás cuestións sociais e ambientais locais, fortalecendo o poder das comunidades, dándolles instrumentos que os axuden a planear, gerenciar e aplicar súas alternativas ás políticas sociais e ambientais vixentes. A PDC vén se reestruturando ao longo dos anos. Neste proceso a participación do Estado é fundamental. A EA e en PDC  é unha dimensión da educación, nun proceso educativo que visa formar cidadáns éticos nas súas relacións coa sociedade e coa natureza. Polos diálogos estabelecidos entre EA e en PDC coas políticas públicas, integrando as Universidades Brasileiras, foron creados os Centros Universitarios de Estudos e Pescudas sobre Desastres ( CEPED), que teñen obxectivo de promover a capacitación de recursos humanos para accións de prevención, redución, mitigação, resposta e reconstrución dos desastres; Educación Ambiental en busca de cidades resilientes; promover a capacitación dos recursos humanos en todos os segmentos sociais, a través de palestras, seminarios, simpósios, especializacións e produción de pescuda buscando unha cultura de participación social e preservación ambiental, desenvolvemento sustentábel, PDC, contribuíndo así para a formación de cidadáns comprometidos coa sostibilidade do planeta.