Proxecto político pedagóxico como estratexia para a inclusión da educación ambiental nas políticas públicas brasileiras (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
A política socioambiental en Brasil require a formulación e execución de políticas locais, e o Ministerio do Ambiente ( MMA) e as súas axencias federais vinculadas á formación da poboación e os 5570 municipios brasileiros están a cargo. #Ante as demandas, expectativas e escenario educativo das axencias ambientais federais, desenvolveuse un Proxecto Político Pedagóxico ( PPP) co obxectivo de organizar e estruturar as súas actividades con miras á súa articulación, cohesión e sinerxia, así como, integrando e transversalizando educación ambiental (EA) en institucións, procesos de formación e políticas públicas ambientais. O PPP construíuse desde febreiro do 2014 ata marzo de 2015 mediante un conxunto de técnicas e ferramentas baseadas en metodoloxías de investigación e planificación participativas, que dan a coñecer a realidade cotiá e as percepcións de quen participa na realización da formación externa e interna de MMA e as súas Institucións. O proceso participativo de elaboración do PPP resultou nun documento técnico e político, conformado por tres marcos que dialogan entre si: conceptual, situacional e operativo. Tamén xerou un movemento dialógico, que colocou aos sectores institucionais, funcionarios e instancias de gobernanza educativa na reflexión sobre as súas accións, producindo novos coñecementos e estratexias para inserir a EA nas políticas públicas socioambientales.