A Importancia dunha organización de protección ambiental na rexión sur de Brasil (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este relato discute as accións da Asociación San Borjense de Protección ao Ambiente Natural, fundada en 1987 en San Borja/RS/Brasil, que xurdiu diante da degradación ambiental  provocada pola “Revolución Verde” nas décadas de 60 e 70. A entidade actuou na elaboración de leis e planos ambientais no municipio, na implantación da Reserva Biolóxica Estadual de San Donato, en representacións xunto ao Ministerio Público para estancar accións de impacto ambiental e sistematizou o Proxecto Sementar, cuxas accións foron: Educación ambiental, implantación dun horto forestal e dun viveiro de mudas nativas. As actividades de educación ambiental consistiron en talleres-palestras no propio viveiro de mudas con estudantes- multiplicadores, a través da produción de mudas nativas, utilización de materia orgánica para obtención de húmus e conservación da biodiversidade.  No viveiro de mudas foron producidas  especies como pitangueira, canela- guaicá e ipê- roxo. O horto forestal caracterízase como corredor ecolóxico, onde foi feito enriquecemento con especies forestais nativas. Máis de mil mozos participaron dos talleres-palestras; a distribución de mudas nativas para arborização superou cinco mil exemplares; e o horto forestal  conta cunha biodiversidade superior ao período anterior da adquisición da área. A ASPAN tornouse unha referencia na regulamentación pública e na educación ambiental da rexión.