A Fotografia como recurso sensibilizador en/para a Educación Ambiental (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Actualmente vivimos nun contexto de degradación permanente do medio ambiente e os seus ecosistemas, no que o desenvolvemento está cada vez máis vinculado á destrución dos ambientes naturais. Por tanto, é necesario que a Educación Ambiental busque e atope novas formas, medios e dispositivos para abordar / discutir o tema ambiental. A imaxe é unha das principais formas de comunicación do ser humano ( PETERMANN, 2006) e fundamental na lectura e comprensión do mundo ( MUSSOI, 2008). Por esta razón, utilizouse como unha nova forma e enfoque para abordar o tema ambiental. O traballo proposto ten como obxectivo comprender que tipo de fotografía, abordada neste estudo, contribúe de maneira máis efectiva aos procesos de sensibilización sobre o tema ambiental. O traballo levará a cabo en base a unha investigación cualitativa de carácter fenomenológico. O estudo realizarase desta maneira: 1) nun primeiro momento, mostraranse fotografías aos suxeitos de investigación - estudantes do 3 er semestre do curso técnico integrado en comunicación visual no Instituto Federal de Santa Catarina, na Palhoça -campus bilingüe. Neste momento utilizaranse catro instrumentos de procura de información: a) filmación dos suxeitos; b) follas de observación; c) cuestionario yd) grupo focal. A información interpretarase á luz da fenomenología de Merleau- Pontyana. 2) No segundo momento, levará a cabo unha investigación acción, onde se estimulará aos suxeitos para apropiarse do problema de investigación e buscar posibles formas de resolvelo.