Educación ambiental e participación na formación de profesores (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Neste traballo analizarase e problematizará a necesaria inserción da educación ambiental na educación formal, especificamente aquí a través da súa inserción nos currículos dos cursos de formación docente de educación básica -temas importantes neste proceso de inserción da EA-, discusión sobre a aínda forma fragmentada común de organización curricular, na que hai unha falta de integración entre os contidos e as áreas de coñecemento e o tratamento superficial das cuestións ambientais nestes plans de estudo. Esta investigación tivo como obxectivo comprender as posibilidades de inserción da Educación Ambiental nos plans de estudo dos cursos de formación docente, base da experiencia posta en práctica nunha Institución de Educación Superior privada, a través dun proxecto interdisciplinario desenvolvido nun curso de Pedagoxía. As reflexións aquí traídas, partindo dos supostos da EA crítica e a dialéctica como marco teórico-metodolóxico, tamén buscan sinalar e discutir alternativas para contribuír á superación de obstáculos historicamente consolidados, praxe realizada na formación de pedagogos, que se concretou nesta experiencia con prácticas prácticas pedagóxicas máis participativas, o establecemento de espazos / tempos dedicados á participación de docentes- formadores e futuros docentes nas decisións relativas ao proceso de formación inicial.