Retos e posibilidades de Pibid: unha análise das prácticas docentes en educación ambiental empregadas polos educadores na formación inicial nos cursos de bioloxía e educación física na Unesp en Río Claro. (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este é un traballo en curso que ten como obxectivo contribuír á construción de coñecemento sobre prácticas docentes en educación ambiental, na súa perspectiva crítica, buscando reunir prácticas interdisciplinares empregadas por educadores na formación inicial dun grupo Pibid de Unesp en Río Claro e o realidades da escola e o educador da escola pública brasileira. O traballo tamén busca identificar elementos transformadores e obstáculos que se atopan nas prácticas dese grupo, co fin de resaltar condicións reais e viables para a elaboración e execución de prácticas de educación ambiental por parte dos profesores das escolas públicas. Usamos as orientacións da metodoloxía comunicativo-crítica, na que todos os participantes na investigación actúan colectivamente no proceso de investigación, dende o deseño da investigación ata a análise de datos. Baseada na teoría da acción dialóxica de Freire e na teoría da acción comunicativa de Habermas, esta metodoloxía ten a súa centralidade no diálogo, xa que parte do principio de que todas as persoas son capaces de linguaxe e acción, rompendo así coa brecha interpretativa entre o investigador e o outro. participantes.