Movementos e discursos de sostibilidade e Educación Ambiental (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este artigo presenta o resultado dunha parte da investigación realizada nunha escola de São José (SC) que tiña como obxectivo comprobar as contribucións da pedagoxía Montessori ás dimensións da escola como espazo educativo sostible (EES), destacando aquí os conceptos que os participantes teñen sobre a sostibilidade, así como, o discurso que impregna este termo, desde a súa presentación teórica ata a súa eficacia nas prácticas diarias. Para apoiar a busca de respostas, as ideas de Sostibilidade de Sachs, Sauvé, Sato foron revisitadas e ancoradas en Nietsche e Foucault ao pensar como o discurso se fai efectivo. A investigación mostrou que moitos dos entrevistados teñen un concepto para o termo sustentabilidade, algúns entendendo o termo en varias dimensións e outros mostrando só unha dimensión das cinco propostas por Sachs, con todo, de forma eficaz cando pensan na sustentabilidade relacionada coas súas accións efectivas: en grupos, mozos colectivos, as asembleas comunitarias diminúen significativamente, levando á conclusión de que: aínda é necesario aproximar o que se fai ao que se di e vive como Freire nos advirte: “(2001) non é o discurso o que axuda á práctica. , pero a práctica que axuda ao discurso ”.