O Coñecemento da experiencia e educación ambiental crítica: un diálogo para a transformación (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Trátase dunha investigación en curso que ten como obxectivo descubrir as posibilidades de articulación entre a educación ambiental crítica e a modalidade de educación para mozos e adultos, con vistas a contribuír á formación dos seus suxeitos. Adoptamos como referencia unha educación ambiental crítica, dialogante, liberadora e reflexiva a través da problematización de problemas socioambientais. Optamos pola educación de mozos e adultos xa que é unha modalidade escolar historicamente marxinada en Brasil, marcada por relacións inxustas e opresoras. Para a construción desta investigación, ademais da investigación bibliográfica, realizamos unha investigación empírica no sistema escolar municipal de São Carlos, estado de São Paulo, Brasil. Usamos a metodoloxía crítico-comunicativa, que se basea na transformación social que, a través do diálogo, rompe coas lagoas interpretativas e epistemolóxicas normalmente consideradas entre as persoas do contexto investigado e as persoas académicas. Esperamos producir subvencións na dirección da inserción do tema ambiental, desde unha perspectiva crítica, na educación de mozos e adultos con foco no coñecemento da experiencia realizada.