Contribucións de prácticas de investigación biolóxica á formación inicial do profesorado (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Neste artigo presentamos reflexións sobre as disciplinas da práctica de investigación biolóxica I e II do curso de grao en Ciencias Biolóxicas na Universidade Rexional do Noroeste do Estado de Río Grande do Sur - UNIJUI, Brasil. Estas materias idealizáronse como Prácticas Docentes para abordar, en diferentes momentos do curso, metodoloxías de traballo de campo que poderían ser usadas como práctica pedagóxica por futuros profesores. Na práctica da investigación biolóxica I realízanse actividades que traballan dun xeito interdisciplinar, conceptos de química, xeoloxía, xeografía e diversas áreas da bioloxía, en diferentes ambientes dun ecosistema. Neste proceso, os alumnos desenvolven proxectos deseñados e guiados por profesores. Ao final do curso, na disciplina de Práctica de Investigación Biolóxica II, os estudantes deseñan e executan proxectos de investigación que teñen como obxectivo explorar temas dos seus intereses, coa guía dos profesores. Nestes dous momentos do curso vívese a investigación de campo, como ferramentas para a cualificación do ensino das ciencias naturais e da bioloxía. Estas disciplinas demostran ser eficaces e representan exemplos prácticos de como o dominio do contido pedagóxico e o coñecemento dos procesos de investigación permiten a mellora da práctica pedagóxica.