Obstáculos e estratexias para inserir as dimensións da sustentabilidade na ambientalización curricular das institucións de educación superior (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este artigo presenta resultados parciais dun estudo cuxo propósito era identificar evidencias de ambientalización curricular en cursos de graduación en dúas institucións de educación superior (IES) que operan na rexión sur de Brasil. Este é un extracto dunha investigación desenvolvida por catro IES no proxecto Ambientalización e sustentabilidade nas universidades: subvencións e compromisos con boas prácticas socioambientais. Analizamos os resultados dun dos instrumentos metodolóxicos empregados para recoller evidencias de ambientalización, un cuestionario en formato electrónico aplicado no segundo semestre de 2014, para profesores que traballan na Universidade do Val do Itajaí (UNIVALI) e no Centro Universitario de Brusque (UNIFEBE), en Santa Catarina. Os resultados mostraron que entre o 33 e o 41% dos enquisados ​​non teñen dificultades para incluír o tema da sustentabilidade, empregando diferentes estratexias para iso. Non obstante, o 22% sinala a "necesidade de abordar outros temas" como un obstáculo para esta inserción e entre un 8 e un 16% entende que "non hai adhesión" coas súas disciplinas. Concluímos que o proceso de ambientalización no IES require a transposición de innumerables obstáculos, como o establecemento dunha cultura de sustentabilidade e de estratexias participativas para proporcionar oportunidades de formación continua e debates en torno á composición e formación de políticas ambientais institucionais.