Ecoformación: unha estratexia para reflectir os principios da Carta da Terra na formación humana (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Este traballo aborda a realización dunha investigación de ecoformación desenvolvida con profesores e nenos nunha escola primaria pública situada en Brasília - Distrito Federal, Brasil. O principio de solidariedade entre as comunidades da vida articulou as actividades durante a investigación, nas que entrelazamos a educación ambiental, a linguaxe poética e a ecoloxía humana na formación humana. A ecoformación foi unha das estratexias empregadas para crear colectivamente un espazo educativo sostible, así como un proceso intersubxectivo de produción de coñecemento enraizado na experiencia e construído dun xeito cooperativo, afectivo e lúdico. Esta relación deu relevancia ao coñecemento producido e articulado na interacción e integración dos seus autores. A experiencia estética e o agarimo facilitaron a mobilización dos participantes na investigación na identificación dos problemas da súa comunidade a partir dunha observación coidadosa sobre os ambientes naturais / construídos da escola, de relacións interpersoais harmoniosas e a adopción dunha actitude responsable cara aos seus. territorio. Baseado no coñecemento experiencial da Carta da Terra, instalouse un proceso de concienciación e reflexión sobre os espazos educativos, considerando a noción de coidado como unha forma humana de soster a vida e a acción local para pensar sobre a acción global.