A Educación ambiental como eixo guía dos contidos científicos (AmbientalMENTEsustentable, 2015)
Enténdese que a escola pode e debe contribuír a promover unha maior conciencia ambiental a través de procesos de formación a través da investigación. Enténdese que a investigación escolar é constitutiva da produción de coñecemento que articula contidos disciplinarios con cuestións de relevancia social. Tendo en conta estes argumentos, desenvolveuse unha proposta de organización curricular, na que participaron profesores e alumnos de primaria dunha escola pública, profesores dunha universidade e a Secretaría Municipal de Medio Ambiente de Ijuí nun proceso de investigación de acción. O obxectivo era promover debates que fomenten unha maior conciencia ambiental e, baseado na problematización das ideas dos estudantes, producir significados e significados máis complexos para os contidos disciplinarios. O proceso de investigación de accións permitiu a articulación de contidos escolares cos problemas reais da comunidade, a promoción de cambios de actitudes e a ampliación de entendementos sobre cuestións socioambientais.