Loita pola instrución e disputas políticas en Portugal na segunda metade do século XIX: A escola para nenas na freiguesía de San Vicente de Pereira, Municipio de Ovar (Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 2019)
Neste estudo abórdase o proceso de creación dunha escola para nenas, na parroquia de Pereira do municipio de Ovar, ofrecida por un empresario local. O benefactor era o empresario João Rodrigues de Oliveira Santos, regresado de Brasil e dono dunha fábrica de chapeus, naquela parroquia. O proceso tivo inicio en 1873, pero durou varios anos, coprometendo a autoridades municipais e nacionais. A loita contra o analfabetismo, en Portugal, necesitaba dos esforzos das autoridades políticas, pero obtivo tamén a contribución de entidades e individualidades civís, para abrir escolas.A creación de escolas estaba reglamentada e obedecía a un conxunto de principios e requisitos formais, que foran consignados por Portaría de 1866, cando acepta e executa o legado do Conde Ferreira. No caso, en estudo, obsérvase unha controversia entre os distintos axentes, que adquiriu tinguiduras de disputa entre faccións políticas, o mesmo  no  plano local como  estatal, tal e como se pode tirar ao comprobar as  fontes oficiosas e os testemuños da prensa local.