O papel dos municipios na expansión da rede de edificios escolares públicos en España 1920-1937 (Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 2019)
O propósito de modernización e de universalización do ensino primario en España emprendido polo Estado a comezos do século XX esixía a construción de miles de edificios escolares. Ata 1920 esta tarefa era de competencia municipal, aínda que a xeneralizada penuria das arcas municipais non permitía a resolución do asunto. Durante a década dos anos vinte e trinta do século pasado o Estado involucrouse firmemente na construción de novas escolas, aínda que requiriu a iniciativa e cooperación dos municipios. A análise das fórmulas de colaboración entre o Estado e os municipios españois para conseguir o maior incremento de edificios escolares logrado ata entón dentro do sistema educativo español constitúe o contido deste artigo.