Alexandre Luís da Cunha. Un Professor Liberal no Mundo Atlántico (primeira metade do século XIX) (Sarmiento. Revista Galego-Portuguesa de Historia da Educación, 2022)
Este artigo procura narrar a historia de vida de unha personalidade – Alexandre Luís da Cunha (1803-1852) – que naceu, viveu e faleceu no Funchal (illa da Madeira, Portugal), ainda que, por razóns diversas, nomeadamente, profesionais e políticas (por duas veces se encontrou na situación de exilado liberal), moveuse no mundo atlántico. A sua atividade profesional foi moi intensa e diversificada, ainda que se tivese identificado, de maneira especial, coa docencia. No texto procuran-se elucidar os aspectos mais imortantes da vida persoal e profesional de Alexandre Luís da Cunha, enfatizando a sua condición de liberal, manifestada na loita pola liberdade de expresión e polos valores relacionados coa tolerancia.