The Arte de cozina […] by Montiño (1611): Two Editions from Valencia of 1705 and Two Ghost Editions

Authors

  • Ángel Soto García UNED (Universidad Nacional de Educación a Distancia) Author

DOI:

https://doi.org/10.17979/janus.2021.0.10.10441

Keywords:

Cuisine, Montiño, ilegal edition, ghost edition

Abstract

In this research I aim to revise the list of editions of the Spanish Golden Ages recipe book by Francisco Martínez Montiño, removing two ghosts editions and adding an edition from Valencia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Burgos, Francisco Xavier & Peña, Manuel, "Imprenta y negocio del libro en la Barcelona del siglo XVIII. La casa Piferrer", Manuscrits, nº 6, (1987), pp.181-216.

Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico Español,

<http://catalogos.mecd.es/CCPB/ccpbopac/> [consulta: 19/04/2021].

Cruz Cruz, Juan, La cocina mediterranea en el inicio del Renacimiento, Huesca, La Val de Onsera, 1997.

Galiciana. Biblioteca Dixital de Galicia,

<https://biblioteca.galiciana.gal/es/consulta/registro.do?id=9488> [consulta: 15/03/2021].

Márquez Macias, Rosario, "Comercio de Libros con América en el Siglo XVIII", Clío América, nº 4, (2010), pp. 151-182.

Moll, Jaime, "Problemas bibliográficos del libro del Siglo de Oro", Boletín de la Real Academia Española, nº 59, (1979), pp. 49-107.

Nadeau, Carolyn, "Food Fit for a King: Exploring Royal Recipes in Francisco Martínez Montiño’s 1611 Cookbook", Bulletin of Spanish Studies, (2020), pp. 1-19.

Nola, Ruperto de, Libro de guisados, manjares y potajes intitulado Libro del arte de cozina, Valladolid, Maxtor, 2010 (1529).

Palau y Dulcet, Antonio, Manual del Librero Hispanoamericano: Inventario bibliográfico de la producción científica y literaria de España y de la América Latina desde la invención de la imprenta hasta nuestros días, tomo quinto, Madrid, Julio Ollero (ed.), 1990.

Pérez Samper, María Ángeles, La alimentación en la España del Siglo de Oro, Huesca, La Val de Onsera, 1998.

Simón Palmer, María del Carmen, Bibliografía de la gastronomía y la alimentación en España, Gijón, Ediciones Trea, 2003.

Downloads

Published

2021-09-13

Issue

Section

Notas