Main Article Content

Rosamaria Saporito
University of A Coruña
Spain
Vol. 18 No. 2 (2024), Articles, pages 1-23
DOI: https://doi.org/10.17979/rotur.2024.18.2.10203
Submitted: Dec 23, 2023 Accepted: Dec 29, 2023 Published: Sep 26, 2024
Copyright How to Cite

Abstract

The aim of this article is to analyse the potential of Starlight tourism as a catalyst for experiential tourism in the Canary Islands, focusing specifically on La Palma and Tenerife. The qualitative methodology used included participant observation and in-depth interviews. The conclusions confirm that the Starlight excellence model in La Palma and Tenerife has consolidated astrotourism as a highly popular and strongly differentiated experiential tourism product with significant potential for growth, innovation and personalisation.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Article Details

References

CORFO (2016). Estudio sobre la demanda astroturística en Chile, Astroturismo Chile: Plan de desarrollo y herramientas de competividad para transformar a Chile en destino de turismo astronómico de excelencia. Proyecto CORFO, (p. 36). Santiago de Chile.

Fayos-Solá, Eduardo, Marín, Cipriano y Jafari, Jafar (2014). Astrotourism: No réquiem for meaningful travel. The Tourism Intelligence Forum, 4(2) 663-671. DOI: https://doi.org/10.25145/j.pasos.2014.12.048

Fernández Hernández, Carlos, Castañeda Pérez, Ana I., González Hernández, Juan Antonio, Contreras Olivero, Ericka G., Hernández Cabrera, Luis Miguel, y García Suarez, Ana (2020). Tematización en Astroturismo. Manual práctico de diseño de experiencias. La Palma: Cabildo insular de La Palma.

Franklin, Adrian (2003). The tourist syndrome. Tourist Studies, 3, 205-217. https://doi.org/10.1177/1468797603041632 DOI: https://doi.org/10.1177/1468797603041632

Fundación Starlight (26 de julio de 2023). Modalidades de las certificaciones. Recuperado de: https://fundacionstarlight.org/contenido/42-certificaciones-starlight.html

Gândara, José Manoel Gândara, Gimenes, Maria Henriqueta Sperandio Garcia, y Mascarenhas, Rúbia Gisele Tavares (2009). Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. En A. Panosso Netto & M. G. R. Ansarah (Coords.), Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas (pp. 179-191). Barueri: Manole.

López Fernández, Edna Lizeth (2022). Modelo sistémico de turismo experiencial. Ciudad de México.

Moral-Moral, María (2017). El turismo de batallas: un turismo experiencial y sostenible. Revista Turydes: Turismo y Desarrollo., 10(22), 2. Recuperado de: https://www.eumed.net/rev/turydes/22/turismo-experiencial.html

Morrison, Alastair M. (2012). Marketing de hospitalidade e turismo. São Paulo: Cengage.

Rivera Mateos, Manuel (2013). El turismo experiencial como forma de turismo responsable e intercultural (Vol. Relaciones Interculturales en la diversidad). Córdoba: Universidad de Córdoba. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4768331

Teplyuk, Taisiya (2018). Turismo experiencial: una tendencia en la economia de la experiencia. Investigando en la nueva sociedad del conocimiento., 211-217. Ecuador: Ediciones Uleam.

Tilden, Freeman (2006). La interpretación de nuestro patrimonio. Sevilla: Asociación para la Interpretación del Patrimonio.