Main Article Content

Marta Alejandre
Universidad de Zaragoza
Spain
https://orcid.org/0000-0003-4456-0387
Silvia Monfort
CPIFP Movera
Spain
https://orcid.org/0009-0002-7796-330X
Noelia Sagarzazu
Universidad San Jorge
Spain
https://orcid.org/0009-0005-9295-4235
Alfredo Urrea
Universidad de Zaragoza
Spain
https://orcid.org/0009-0009-5301-8881
Carlos Rodriguez-Casals
Grupo de Referencia Beagle, Departamento de Didácticas Específicas, Facultad de Educación. Universidad de Zaragoza
Spain
https://orcid.org/0000-0002-8914-4929
Vol. 7 No. 2 (2023), Innovation in science education
DOI: https://doi.org/10.17979/arec.2023.7.2.9561
Submitted: Mar 8, 2023 Accepted: Oct 3, 2023 Published: Nov 13, 2023
How to Cite

Abstract

This education proposal for students of the Diploma in Food Processing uses a challenge-based learning methodology as a way of promoting active learning. The challenge presented to students was to develop a salmon-based dish using five professional modules. The challenge-based methodology was found to increase the students’ motivation, improve their participation in learning, and encourage the acquisition of skills such as problem-solving and critical thinking. Despite these positive findings, the results also highlighted the need for significant adaptations for students with learning limitations and the importance of specific teacher training and assessment to implement this methodology effectively. 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

References

Ariza, M. R. y Armenteros, A. Q. (2014). Nuevas tecnologías y aprendizaje significativo de las ciencias. Enseñanza de Las Ciencias. Revista de Investigación y Experiencias Didácticas, 32(1), 101–115. DOI: https://doi.org/10.5565/rev/ensciencias.433

Astigarraga, E., Agirre, A. y Carrera, X. (2017). Innovación y cambio en la Formación Profesional del País Vasco: el modelo ETHAZ. Revista Iberoamericana de Educación, 74, 55-82. DOI: https://doi.org/10.35362/rie740608

Azorín, C. M. (2018). El método de aprendizaje cooperativo y su aplicación en las aulas. Perfiles educativos, 40(161), 181-194. DOI: https://doi.org/10.22201/iisue.24486167e.2018.161.58622

Bustos, A., Castellano, V., Calvo, J., Mesa, R., Quevedo, V. J. y Aguilar, C. (2019). El aprendizaje basado en retos como propuesta para el desarrollo de las competencias clave. Padres Y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (380), 50-55. DOI: https://doi.org/10.14422/pym.i380.y2019.008

Centro de Innovación para la Formación Profesional en Aragón (CiFPA) (2018). ¿Aceptas el reto? Guía rápida para aplicar ACbR en FP. [Archivo PDF] Recuperado de: https://drive.google.com/file/d/18Ar4yXJ6-w7Emr2jtQQFWUOGaK1hfpgd/view

Coca, D. M. (2015). Estudio de las motivaciones de los estudiantes de secundaria de física y química y la influencia de las metodologías de enseñanza en su interés. Educación XX1, 18(2), 215-235. DOI: https://doi.org/10.5944/educxx1.14602

Cuestas, A. (2015). Diseño de materiales didácticos: DUA, multimodalidad y educación inclusiva. Puertas Abiertas, 11. [Archivo PDF] Recuperado de: http://www.puertasabiertas.fahce.unlp.edu.ar/numeros/numero-11/PAn11a16Cuestas.pdf

Departamento de Educación, Cultura y Deporte (2011). ORDEN de 1 de abril de 2011, de la Consejera de Educación, Cultura y Deporte, por la que se establece el currículo del título de Técnico en Elaboración de Productos Alimenticios para la Comunidad Autónoma de Aragón. Boletín Oficial de Aragón, 106, 13081-13150.

Departamento de Educación, Cultura y Deporte (2018). ORDEN ECD/624/2018, de 11 de abril, sobre la evaluación en Educación Secundaria

Obligatoria en los centros docentes de la Comunidad Autónoma de Aragón. Boletín Oficial de Aragón, 80, 12722-12795.

Durán, M. E. y Durán, E. (2012). La termodinámica en los estudiantes de tecnología: una experiencia de aprendizaje cooperativo. Enseñanza de Las Ciencias. Revista de Investigación y Experiencias Didácticas, 31(1), 45–59. DOI: https://doi.org/10.5565/rev/ec/v31n1.614

Friesen, S. y Scott, D. (2013). Inquiry-based learning: A review of the research literature. Alberta Ministry of Education. [Archivo PDF]. Recuperado de: https://galileo.org/focus-on-inquiry-lit-review.pdf

Gamboa, J. P., Moso, M., Albizu, M. y Blanco, L. (2021). Informe 2021: La FP como clave de desarrollo y sostenibilidad. [Archivo PDF]. Recuperado de: https://www.observatoriofp.com/downloads/2021/informe-completo-2021.pdf

Hernández, J. L., Sanchez, G., Colmenares, L. E. y Saldaña, C. K. (2021). Aprendizaje Basado en Retos, aplicado a la motivación y enseñanza de la robótica. Caso brazos robóticos en el laboratorio SIRO de la Facultad de Ciencias de la Computación. Tecnología Educativa Revista CONAIC, 8(1), 22-27. DOI: https://doi.org/10.32671/terc.v8i1.188

Herrada, R. I. y Baños, R. (2018). Aprendizaje cooperativo a través de las nuevas tecnologías: Una revisión. Revista D’Innovació Educativa, 20, 16. DOI: https://doi.org/10.7203/attic.20.11266

Jefatura del Estado. (2022). Ley Orgánica 3/2022, de 31 de marzo, de ordenación e integración de la Formación Profesional. Boletín Oficial del Estado, 78, 43546-43625.

Nichols, M. y Cator, K. (2008) Challenge Based Learning. White Paper, Cupertino, California: Apple. [Archivo PDF]. Recuperado de: https://www.challengebasedlearning.org/wp-content/uploads/2019/03/CBL_Paper_2008.pdf

Organización de las Naciones Unidas (ONU) (2021). Informe Anual 2021. Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo. Recuperado de: https://www.undp.org/es/publications/informe-anual-del-pnud-2021

Ortega-Torres, E. y Moncholí, V. (2021). «Expliquem l’Albufera»: transformar una salida de campo en un proyecto interdisciplinar. Enseñanza de Las Ciencias. Revista de Investigación y Experiencias Didácticas, 39(2), 241–152. DOI: https://doi.org/10.5565/rev/ensciencias.3241

Ricoy, M. C. y Couto, M. J. V. (2018). Desmotivación del alumnado de secundaria en la materia de matemáticas. Revista electrónica de investigación educativa, 20(3), 69-79. DOI: https://doi.org/10.24320/redie.2018.20.3.1650

Robles, A., Solbes, J., Cantó, J. R. y Lozano, O. R. (2015). Actitudes de los estudiantes hacia la ciencia escolar en el primer ciclo de la Enseñanza Secundaria Obligatoria. Revista Electrónica de Enseñanza de las Ciencias, 14(3), 361-376. [Archivo PDF]. Recuperado de: http://reec.uvigo.es/volumenes/volumen14/REEC_14_3_6_ex939.pdf

Rodríguez-Borges, C. G., Pérez-Rodríguez, J. A., Bracho-Rodríguez, A. M., Cuenca-Álava, L. A. y Henríquez-Coronel, M. A. (2021). Aprendizaje Basado en Retos como estrategia enseñanza-aprendizaje de la asignatura resistencia de los materiales. Dominio de las Ciencias, 7(3), 82-97.

Sernis C. (2020) ACbR+ Potencia el efecto positivo de tu metodología activa en FP. [Archivo PDF]. Recuperado de: https://pildooras.com/download/libroacbr/ACbR.pdf

Torrelles, C., Coiduras, J. L., Isus, S., Carrera, X., París, G. y Cela, J. M. (2011). Competencia de trabajo en equipo: definición y categorización. Profesorado: Revista de Currículum y Formación del Profesorado, 15(3), 329-344.

World Economic Forum (2020). "The future of Jobs. Report 2020". [Archivo PDF]. Recuperado de: https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf